Bodeni-tó

bodensee

A Bodeni-tó környékét Németország Riviérájaként emlegetik. Itt található az ország három legszebb kulturális attrakciója, a Mainau sziget szubtrópusi kertjei, a világörökség részét képező Reichenau sziget az apátsággal, valamint a facölöpökön kialakított szabadtéri múzeum Unteruhldengen területén. A Bodeni-tó híres a gyógyfürdőiről, a wellness szállodáiról és a környéken kiváló éttermek, borospincék találhatók. Számtalan vízi sport lehetőséget kínál, népszerű szörfözés és a vitorlázás szerelmesei körében.

Bodeni-tó látnivalók és programok

A Bodeni-tó az Alpok közelében található, a partvonala kb. 270 km. Négy országot – Németországot, Ausztriát, Svájcot, és a Lichtensteini Hercegséget átfogó régió, és a Bodeni-tó mentén két német régió található.

Látnivalók a Bodeni-tó német partján

A német partja – Lindautól Stockachig az egyik legkedveltebb nyaralóhely. A németországi partján festői kisvárosok találhatók, amelyek egyedülálló alpesi panorámát nyújtanak. Az éghajlata tavasszal és ősszel is kellemes, ideális túrázásra, szabadtéri programokra.

Cölöplakások – Pfahlbaumuseum Unteruhldingen

A tóban, a facölöpökön álló Cölöplakások Európa egyik legrégebbi és legnagyobb szabadtéri és régészeti múzeuma, része a Világörökségnek. A komplexumban az ősi elsüllyedt házakból összesen 23 darabot rekonstruáltak, és a kőkorszakban használt ősi technikák, kőkori és bronzkori műtárgyak (1000 db) tekinthetők meg.

Pfahlbaumuseum Unteruhldingen

Autó- és Traktormúzeum – Uhldingen-Mühlhofen

A múzeum páratlan környezetben található. A kollekciója száz évre visszamenően a német vidéki és városi életet mutatja be, összesen 350 darabból áll: klasszikus autók, ritka motorkerékpárok és traktorok tekinthetők meg. Emellett régi szerszámok, háztartási gépek, technikai felszerelések és babaházak is láthatók.

Langenargen Lido

A Langenargenben található strand bármelyik évszakban ideális családi kikapcsolódásra, és az Alpokra nyújt panorámás kilátást. Nemcsak olimpiai méretű úszómedencével, hanem a gyerek számára izgalmas csúszdákkal, és buborékfúvókákkal felszerelt fűtött rekreációs medencével is rendelkezik. A tavon tutajcsúszda, és fürdőtutaj is rendelkezésre áll.

Langenargen bódeni-tó

Látnivalók a Bodeni-tó nyugati partján

A nyugati rész olyan kihagyhatatlan látnivalókat kínál, mint Reichenau szigete, Konstanz, és a hozzá tartozó a Mainau Virágsziget.

Konstanz

Konstanz a Bodeni-tó legnagyobb városa, kedvelt a termálfürdőiről. A Bodensee-Therme Konstanz panorámás kilátást nyújt az Alpokra, és közvetlen a vízpart mellett található. Érdemes felkeresni a konstanzi sóoázist (Salt’z SalzOase Konstanz), amelynek sóbarlangja több mint 28 tonna sóból épült. Családos nyaralók számára jó program a SEA LIFE Constance, ahol több mint 3500 tengeri élőlény tekinthető meg. Fő látnivaló a kikötőben található régi raktárépület a Kaufhaus (1388), és a kikötő bejáratánál lévő 9 m magas Imperia szobor.

Konstanz

Mainau

Mainau Virágszigete az egyik legnépszerűbb turisztikai látnivaló, ahol trópusi és féltrópusi növények láthatók a 110 hektáros területen. Nevezetes látnivaló még a Schloss Mainau kastély, amely a badeni herceg számára épült 1746-ban. A Mainau Kinderland területén egy vidám vizes játszótér (Wasserwelt), egy pillangóház és állatsimogató is található. A szigetet a szárazfölddel egy gyalogos híd köti össze, de hajóval is megközelíthető.

Mainau bódeni-tó

Zeppelin múzeum

Friedrischhafen kikötő nevezetes látnivalója a Zeppelin Múzeum, amely a Bodeni-tó partján található az egykori hangárban. A kikötő katamaránnal, Konstanz felől is könnyen megközelíthető. A múzeum a polgári és katonai léghajóépítés történetét mutatja be. Itt láthatók a Graf Zeppelin által kifejlesztett léghajók: a két gyűjtemény egyike a világ legnagyobb léghajógyűjteménye. Megtekinthető például a 33 m hosszú LZ 129 Hindenburg részleges rekonstrukciója, vagy az LZ 127 Graf Zeppelin motorgondolája is. Illetve a múzeum középkori és barokk művészeti gyűjteménnyel is rendelkezik.

zeppelin museum friedrichshafen bodensee

Reichenau

A Bodeni-tó legnagyobb szigete Reichenau, szintén Konstanz közelében található. A Világörökség része, és kolostori szigetként is nevezik. A szárazfölddel egy töltés köti össze. A szigeten az ezer éves román templomok és a híres Reichenau apátság a fő látnivaló.

Reichenau bódeni-tó

Hajózás a Bodeni-tó környékén

A Bodeni-tó környéke hajóval is könnyen felfedezhető, áprilistól októberig turistahajók (VSU) közlekednek és kötik össze a tóparti városokat. A katamarán óránként közlekedik Konstanz és Friedrischhafen között. A téli hónapokban (novembertől decemberig) Konstanzból és Lindauból 2 órás adventi hajóutak is indulnak. Ezenkívül egész évben közlekedő kompok is elérhetők, amelyek autók számára is alkalmasak.

bodensee hajózás

Fotók forrása: bregenzerwald.at, Pixabay, Wikipedia

További utazási ötletek
Linz látnivalók
Mallorca utazás