Kik a világ leggazdagabb emberei?

gazdag ember

Sokakat foglalkoztat évről évre, hogy éppen kik halmoztak fel annyi vagyont, hogy az év leggazdagabb emberei közé kerüljenek. Magyar nevek még nincsenek a top tízben, vélhetően nem is lesznek jó ideig, de ahogy a listánkat átnézed, láthatod, hogy igen változatos nevek vannak, a jól ismert milliárdosoktól kezdve egészen olyanokig, akikről még talán nem hallhattál. Ezek között persze nem meglepő, hogy nem találkozol VulkanVegas online casino nyertesekkel, hiszen gyakorlatilag felfogni is nehéz, hogy mennyi pénzről van szó. És bizony többségük nem ma kezdte a vagyon halmozását, és azt sem mondhatjuk róluk, hogy restek voltak életük során.

A világ leggazdagabb embereinek listája évről évre változhat, a legfrissebb vagyonuk és pénzügyi teljesítményük függvényében. Íme a világ 10 leggazdagabb emberének legfrissebb listája a Bloomberg 2022. szeptember 16-i, valós idejű milliárdos indexe alapján, valamint néhány érdekesség mindegyikükről.

1. Elon Musk – 264 milliárd dollár

Elon Musk azon dolgozik, hogy forradalmasítsa a közlekedést mind a Földön, az elektromos autókat gyártó Tesla révén – mind pedig az űrben, a SpaceX rakétagyártó cégen keresztül. Elon Musk elektromos autókat gyártó Tesla cégét jelenleg közel 800 milliárd dollárra értékelik, jelenleg nettó vagyona 264 milliárd dollár. Musk rakétatársaságát, a SpaceX-et jelenleg közel 100 milliárd dollárra értékelik. A Tesla 2021 októberére a világ legértékesebb autógyártójává vált, piaci kapitalizációja 800 milliárd dollár.

2. Jeff Bezos – 150 milliárd dollár

Az Amazon alapítója és vezérigazgatója, Jeff Bezos nettó vagyona 150 milliárd dollár, és ezzel a Föld második leggazdagabb embere ma. Pozíciója még azután sem változott, hogy 2019-ben elvált feleségétől, MacKenzie-től, és az Amazonban lévő részesedésének negyedét átruházta rá. Bezos 1994-ben alapította az Amazon óriáscéget a seattle-i garázsából. Az e-kereskedelmi óriás learatta a koronavírus-járvány előnyeit, mivel egyre többen vásárolnak online.

3. Gautam Adani és családja – 149 milliárd dollár.

Az Adani-csoport promótere, Gautam Adani többmilliós üzleti vagyonát az energia, a logisztika, a mezőgazdaság, a repülés és más szektorok között különítette el. Az Adani Group egy multinacionális konglomerátum, amely kikötőüzemeltetéssel és fejlesztésekkel foglalkozik Indiában, így Adani Ázsia leggazdagabb embere.

4. Bernard Arnault és családja – 139 milliárd dollár

Az LVMH – Franciaország elnöke és vezérigazgatója Bernard Arnault a negyedik leggazdagabb ember a Földön ma. Nettó vagyona 139 milliárd dollár, ami a több mint 70 márkából álló birodalmának, köztük a Louis Vuitton és a Sephora üzletének eredménye. Bernard Arnault francia üzletember és Európa leggazdagabb embere tavaly decemberben szerezte meg a 100 milliárd dolláros vagyont.

5. Bill Gates – 113 milliárd dollár

A Bill és Melinda Gates Alapítvány társalapítója, Bill Gates vagyona 113 milliárd dollár. Miután Paul Allennel együtt megalapította a Microsoft szoftveróriást, Bill Gates végül eladta a vállalatban lévő részesedésének nagy részét, mindössze a részvények 1%-át tartotta meg, a többit pedig részvényekbe és más eszközökbe fektette. Bill Gates tavaly áprilisban lépett be a 100 milliárd dolláros klubba, amikor a Microsoft részvényeinek árfolyama az eredmény után megugrott. A Bill és Melinda Gates Alapítvány a világ legnagyobb magánjótékonysági alapítványa.

6. Warren Buffet – 96,6 milliárd dollár.

Az Omaha orákulumaként közismert Warren Buffetet minden idők egyik legsikeresebb befektetőjeként tartják számon. Ő vezeti a Berkshire Hathawayt, amely több mint 60 vállalat tulajdonosa, köztük a híres Geico biztosító, Duracell, Dairy Queen étterem. Nettó vagyona 96,6 milliárd dollár. Egy amerikai kongresszusi képviselő fia, első részvényeit 11 éves korában vásárolta.

7. Larry Page – 94,9 milliárd dollár

Larry Page, a Google társalapítója 94,9 milliárd dolláros nettó vagyonnal a hetedik helyen áll a világ leggazdagabb emberei között. Befektetett a Planetary Resourcesba, a híres űrkutatási vállalatba is, és finanszírozza a „repülő autót”, a Kitty Hawk és az Opener startup cégeket is.

8. Mukesh Ambani – 91,0 milliárd dollár

A Reliance Industries alapítójának és elnökének érdekeltségei a petrolkémia, az olaj és gáz, a kiskereskedelem és a távközlés területére terjednek ki. A Reliance által 2016-ban az indiai távközlési piacon bevezetett 4G telefonszolgáltatások erős örvényeket keltő árháborút szítottak, és több hálózatot ütöttek ki az üzletből.

9. Sergey Brin – 90,8 milliárd dollár.

Az Alphabet társalapítója és igazgatósági tagja, Sergey Brin nettó vagyona 90,8 milliárd dollár, amivel a világ leggazdagabb emberei között a nyolcadik helyen áll. Larry Page-dzsel együtt 1998-ban alapította a Google-t, amely 2004-ben került a tőzsdére, 2015-ben pedig Alphabet lett belőle.

10. Larry Ellison – 90,3 milliárd dollár

Larry Ellison nettó vagyona 90,3 milliárd dollár, amelyet az általa 1977-ben társalapított Oracle szoftvercéggel szerzett. A cég vezérigazgatói posztjáról 2014-ben mondott le, azóta a vállalat igazgatótanácsának elnökeként és technológiai főtanácsadójaként tevékenykedik. Ellison 2018 decembere óta tagja a Tesla igazgatótanácsának is, miután az év elején 3 millió részvényt vásárolt. Szinte teljes egészében az övé a hawaii Lanai sziget.

Összegzés

A 10 leggazdagabb között ha megnézzük, nincs is olyan nagy különbség, és az egy-egy év során hozott döntéseik alapján minimális változások állhatnak be abban, hogy éppen melyik helyen vannak. Természetesen nem csak tízes lista van, hanem van egy 1000-res lista is, ahova már két magyar, Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc is felkerült. A Forbes által összeállított többezres listán több mint 200 kínai név található, ami nem meglepő, hiszen a politikailag erősen kontrollált ország nem csak az egyik legnagyobb gyártó a világon, de az egyik legnagyobb hitelező is. Az, hogy a két magyar milliárdos vagyona hogyan és honnan származik, nem tisztünk megítélni, de aki követi a híreket, tudja, hogy mi a helyzet.